Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Freds- och konfliktvetenskap

Freds- och konfliktvetenskap är ett flervetenskapligt ämne som söker olika perspektiv på säkerhet, konflikt, konflikthantering och fredsbyggande.

Forskar- och lärarlaget består av statsvetare, historiker, folkrättsjurister, socialantropologer, underrättelseanalytiker och ekonomisk historiker. Konflikters ursprung och förlopp analyseras ingående med fokus på olika aspekter såsom identitet, etnicitet, genus, religion och naturresurser.

Hur kan förekomsten av naturresurser påverka konfliktdynamiken? Hur ser relationen mellan demokratisering och konflikt ut?

Internationella normer som mänskliga rättigheter och folkrätten har på senare tid fått större genomslag i konflikthantering, och olika aspekter av internationell rätt och internationella organisationer studeras. Även olika aspekter av fredsbyggande analyseras och hur inom- och mellanstatliga konflikter kan övergå till varaktig fred.

Två studenter diskuterar vid en laptop framför ett stort fönster. Foto.
En viktig del av studierna innebär grupparbeten och diskussioner med andra studenter. Fotograf: Kennet Ruona.

Utbildning i freds- och konfliktvetenskap

Kurserna i freds- och konfliktvetenskap vänder sig till studenter som söker flervetenskapliga perspektiv på krig, konflikthantering och fredsbyggande. Till exempel ges kurser kring  orsaker till  konflikt, miljö, fred och konflikt, och  säkerhet och konflikt. Konfliktlösning diskuteras ingående med utgångspunkt i diplomati, förhandling och medling. Också olika typer av konfliktförebyggande åtgärder, demokratiserings- och försoningsprocesser studeras.

Kandidatprogram och allmänna kurser ges för närvarande upp till 90 högskolepoäng och kan utgöra huvudområde i kandidatexamen.

Kurser

Kandidatprogram

Freds- och konfliktvetenskap kandidatprogrammet

Masterprogram

Studenter med en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap kan även läsa vidare på mastersnivå och är exempelvis behöriga till institutionens masterprogram i statsvetenskap. Programmet har flera valbara kurser som är relevanta för fördjupade kunskaper inom freds- och konfliktforskning.

Masterprogrammet i statsvetenskap (på lu.se)

Med en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap är du också behörig till masterprogrammet European Affair.

Masterprogrammet European Affairs (på lunduniversity.lu.se)

Forskning i freds- och konfliktvetenskap

Forskning i freds- och konfliktvetenskap är flervetenskaplig med en rad ämnen representerade såsom statsvetenskap, folkrätt, underrättelseanalys, historia, socialantropologi och ekonomisk historia.

Forskningsgrupp

Freds- och konfliktstudier

Forskningsprojekt

Ta del av institutionens pågående forskningsprojekt

Medarbetare

Personal knutna till ämnet freds- och konfliktvetenskap

Kontakt

Ämnesföreståndare: 

Isabel Bramsen
Docent

E-post: Isabel [dot] Bramsen [at] svet [dot] lu [dot] se (Isabel[dot]Bramsen[at]svet[dot]lu[dot]se)

Torsdagsseminarium

Torsdagsseminariet är en öppen föreläsningsserie i freds- och konfliktvetenskap där föreläsare med praktisk eller teoretisk koppling till ämnet bjuds in. Alla intresserade är varmt välkomna!

Läs om studenter på utbyte

Två studenter som läser freds- och konfliktvetenskap har gjort sin praktik i en fredsby i Israel. 

Läs om deras erfarenheter i tidningen Lundagård