Alumn: Ketrin Jochecová - Från Lund till Bryssel!
Alumner berättar om sina karriärer i Bryssel och värdefulla erfarenheter från sina studier vid Lunds universitet
Möt Ketrin Jochecová, nu reporter för POLITICO:s Brussels Playbook. Innan hon började på Politico 2023 var hon talesperson för det tjeckiska EU-ordförandeskapet för Tjeckiens inrikesministerium i Prag. Samtidigt var hon fellow vid Global Policy Research Group och ansvarade för forskning om kampen mot desinformation i EU.
Ketrin har tidigare gjort praktik på Europarådets pressenhet och skrivit för tidskriften The Perspective. Hon har en masterexamen i European Affairs från Lunds universitet och en kandidatexamen i journalistik och internationella relationer från Masaryk University. Ketrin är uppvuxen i Tjeckien i en tjeckisk-georgisk familj och talar tjeckiska, ryska, engelska och franska och studerar svenska. Innan hon flyttade till Bryssel bodde hon i Storbritannien, Frankrike och Sverige. På fritiden tycker hon om att lära sig främmande språk och att resa.
Kan du berätta om ditt EU-jobb (eller EU-relaterade jobb)?
Min officiella titel är Brussels Playbook reporter, och min huvudsakliga del av jobbet är att arbeta med POLITICOs Brussels Playbook-nyhetsbrev. Det innebär att skriva framåtblickande korta artiklar om vad som driver dagen i olika länder, men främst vad som händer i Bryssel (som i staden, inte nödvändigtvis bara i EU). Jag är också ansvarig för tjänstemännens och kommissionärernas dagordning. Min typiska dag består därför av att arbeta med nyhetsbrevet, vilket är den rutinmässiga delen av jobbet. Den andra delen av jobbet beror på vad jag arbetar med just nu och består av att göra intervjuer och rapportera om händelser personligen.
Hur gick du tillväga för att få ditt jobb?
Att få mitt jobb på POLITICO var ganska enkelt, och även om jag inte kommer ihåg så mycket, tror jag att det var tre intervjurundor, inklusive att skriva en låtsasdel av nyhetsbrevet. Det faktum att jag talar flera språk var definitivt ett plus i rekryteringsprocessen, och kombinationen av min kandidat- och magisterexamen var förmodligen avgörande.
Vad gav (och gav inte) din utbildning dig för din karriär?
Jag tror att Lunds universitet gav mig en grundläggande förståelse för EU, processen för EU-val och specifika termer som trepartssamtal. Utan den här förståelsen skulle jag vara väldigt vilsen när jag började på mitt jobb, och jag skulle behöva ägna mycket mer uppmärksamhet åt den här typen av teoretiska saker som jag redan kunde ha lärt mig på universitetet. Och skriv- och analysförmåga är också användbart, särskilt när man dissekerar ett pressmeddelande. Det jag kände att jag var oförberedd på var nätverkande, vilket är en viktig del av att vara journalist – och till och med att bo i Bryssel. Jag hade inte förväntat mig att vem ni känner skulle spela så stor roll i EU-bubblan.
Hur är det att arbeta i en internationell miljö?
Bryssel är en otroligt levande och internationell stad som ingen annan. Du kan göra så många saker och träffa så många olika människor och du kommer aldrig att bli uttråkad, vilket är anledningen till att jag tror att folk faktiskt stannar här i flera år (låt oss inse det, staden är ett kaos på så många olika sätt).
Hur hanterar du din balans mellan arbete och privatliv?
När det kommer till balans mellan arbete och privatliv skulle jag säga att det till viss del beror på hur du sätter dina gränser. Bryssel har ett rykte om sig att låta anställda arbeta till långt in på natten, men det är inte ett hållbart sätt att leva. I mitt fall sover aldrig nyheter, och du måste vara beredd att rycka in när det behövs. Men om inte världen står i brand, tillåt dig själv att faktiskt respektera dina arbetstider och inte må dåligt över det.
Har du några andra råd till nuvarande studenter?
Jag skulle säga att du ska vara modig och inte underskatta dig själv när du söker jobb. Ibland har arbetsgivare många krav, men om du saknar lite erfarenhet bör du ändå söka (inom rimliga gränser, sök INTE VD-tjänster med endast sex månaders praktik på ditt