Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Abdelmoez om digital feministisk praktik under och efter arabiska våren

Foto på Joel Abdelmoez. Foto.

Detta kapitel utforskar feministisk aktivism under och efter den så kallade arabiska våren, en omvälvande händelse som innebar nya utmaningar och förändrad politisk miljö för feministiska aktivister.

Till en början väckte störtandet av gamla regimer hopp om ett mer öppet och frigjort samhälle, men detta hopp blev inte långlivat. Feministiska organisationer i länder som Egypten och Tunisien har på senare år mött statligt motstånd och flera grupper har fått sina tillgångar frysta eller direkta förbud mot sin verksamhet. Detta har i sin tur lett till nya organiseringssätt för feministiskt motstånd. Kapitlet undersöker framför allt den ökade betydelsen av digitala plattformar för feministisk aktivism och framväxten av ”fjärde vågens feminism”, som utmärks bland annat av förhållandet mellan digital och traditionell aktivism. Den arabiska våren ledde inte bara till en ny politisk miljö, utan gav också värdefulla lärdomar i effektivt användande av sociala medier och digitala verktyg för att driva förändring.